Eén van de leerlingen van BuBao Het Vlot in Ieper droomde van een slaapmachine omdat hij zelf geen slaaphormoon kan aanmaken en hiervoor melatoninepillen moet innemen. Veel van de medeleerlingen gaven aan vaak ook zelf moeilijk de slaap te kunnen vatten.
Zo kwam de hele klas onder begeleiding van Howest studenten Ergotherapie tot de ontwikkeling van de Slaapbuddy. Voor de studenten werd het een unieke ontwerpuitdaging om enerzijds tijdens het hele proces rekening te houden met de wensen en mogelijkheden van hun doelgroep, de kinderen met autismespectrumstoornissen (ASS) en/of met gedrags- en emotionele problemen. En anderzijds naar een eindresultaat toe te werken die door alle kinderen zou worden gedragen (ownership).
Enkele leerlingen van het VTI Ieper werkten al onderdelen van het werkende prototype uit zoals de droomkubus en de opbergkist.
Probleem: We hebben vaak moeite om in slaap te geraken, we piekeren veel.
Oplossing: Een machine die ervoor zorgt dat we tot rust komt en makkelijker in slaap vallen
Concept: De Slaapbuddy bestaat uit:
– Een lichtgevende slaapzak met geluidsboxen in verwerkt om kalmerende muziek af te spelen.
– Een bijzondere nachtkubus die zowel lichtgevende figuren als kalmerende geuren verspreid in de ruimte.
– Een opbergkist, voor alle attributen van de Slaapbuddy, die eveneens kan dienen als zitbankje in de klas.
Bij aanvang worden alle zintuigen geprikkeld maar één voor één worden de zintuigen uitgeschakeld om stapsgewijs helemaal in slaapmodus te gaan. De Slaapbuddy zal een plek krijgen in de relaxatieruimte op de school zodat alle leerlingen er van kunnen genieten.
Uitvinders: BuBaO Het Vlot in Ieper – 4de leerjaar
Ontwerpers: Tessa Deprez en Feebe Royaert, 3de jaar Howest bachelor Ergotherapie
Makers: Vrij Technisch Instituut in Ieper – 5de jaar Industriële wetenschappen en 3de jaar hout
Herbekijk de knappe reportage over de Slaapbuddy in het VTM nieuws van 30/01/2020 en ontdek het maakproces van de Slaapbuddy tot op vandaag!