Het ontwerpen van de verjaardagsmachine

In de afgelopen maand werden de eerste stappen gezet tot het bouwen van de verjaardagsmachine! Maar vooraleer we beginnen met bouwen, moet er eerst nagedacht worden over hoe de verjaardagsmachine zal werken.

img_20161127_225028

Eerst en vooral werd er de volgende vraag gesteld. Hoe zal de verjaardagsmachine communiceren met de jarige. Er werd eerst een lijstje gemaakt om te kijken op welke vlakken de verjaardagsmachine interactie heeft met de jarige.

  • Geluiden/tonen
  • Confetti
  • Muziek
  • Licht

Daarnaast vroeg ik mij af hoe het allemaal zal gebeuren en hoe de arduino voor al dit zal zorgen. Een eerste concept was het verjaardagscadeau! present

Het idee was dat wanneer het cadeau open werd gedaan, er confetti uitspringt en dat er geluidje of muziekje afgespeeld wordt. Helaas is er hier wel een probleem mee. Dit principe kan simpelweg werken aan de hand van een schakelaartje, en zo is er geen interactie tussen het cadeau en de jarige naast het openen van het cadeau. Zo werd er weer opnieuw nagedacht over hoe we dit probleem kunnen oplossen.

Wat als… De verjaardagsmachine een groeiende taart is!

img_20161127_231848

Het begint allemaal als volgt… De taart komt daar al af, en iedereen begint te zingen voor je verjaardag en opeens merk je dat die taart gewoonweg groter en groter wordt! En er komen ook kaarsjes opeens uit! Dit gaat zo verder en uiteindelijk op het einde van het lied is die taart enorm groot en is deze belicht door vele kaarsjes. “Hiep hiep hoera!” wordt er al geroepen, en opeens speelt er een verjaardagstoeter af in de achtergrond. “Hiep hiep hoera!!” wordt er weer geroepen en die toeter gaat nu nog luider af. “Hiep hiep hoera!!!” wordt er nog luider geroepen en dan gebeurt het! Uit het niks komt er confetti uit de taart, en komt er een kroontje tevoorschijn! Iedereen feliciteert je terwijl je jouw kroontje neemt uit de taart en deze opzet!

img_20161127_231822

Al snel werd er uitgezocht hoe ik dit een werkelijkheid kon maken. Ten eerste testte ik hoe de motor zal werken om de verjaardagsmachine groter en kleiner te maken.

img_20161127_235948

img_20161124_174435

Er werd beslist om gebruik te maken van een schaarsysteem om de verjaardagstaart groter en kleiner te maken. Ondertussen werd er ook al gekeken om de microfoon te testen, maar helaas werkt deze nog niet. Daarnaast werd er ook gekeken voor de ventilator die de confetti zal afvuren.

img_20161127_180325

Beetje bij beetje zal alles nu samenkomen! Het schaarsysteem om de verjaardagstaart groter en kleiner te maken, wordt momenteel gemaakt. De ventilator en microfoon zal binnenkort werken en zo zullen we de belangrijkste elementen hebben voor de verjaardagstaart!

Kijk alvast zeker uit naar de volgende blog, waarin een eerste werkende verjaardagstaart zal getoond worden! Tot binnenkort allemaal!