Het prille begin van een nieuwe machine…

17 oktober 2016. De dag waarop we voor het eerst de school zagen die onze toekomst zou veranderen. Eindelijk. Een beetje angstig, in spanning maar vooral hoopvol gingen we vol goede moed op zoek naar de mensen die ons zouden kunnen helpen. Het was dan ook niet zo eenvoudig voor ons om mensen te zoeken die ons konden helpen. We hadden een probleem, een groot probleem! Wij zijn uitvinders, échte uitvinders. Alhoewel, uitvinders die al 10 jaar niets meer uitgevonden hebben, zijn dat wel nog uitvinders? Mogen wij nog de titel van ‘professor’ of ‘dokter’ gebruiken? Want ja, het was inderdaad al 10 jaar geleden dat we nog een uitvinding hadden gemaakt. Onze fantasie was op, gewoon weg op! Het enige dat we in die 10 jaar nog gemaakt hadden waren onze fantasie-meters, apparaten die we kunnen gebruiken om de fantasie van andere mensen of de omgeving van mensen te meten. Zeer handig! Het was ons dus opgevallen dat er in de buurt van Zelzate een nogal hoog fantasie gehalte was. Na vele onderzoeken en zoektochten werd ons duidelijk dat de fantasie het hoogst was in basisschool De Reigers. Dus zochten we onze potloden en meetlatten, onze werkjassen en helmen bijeen en trokken we erop uit naar De Reigers!

IMG_2508.JPG

Toen we daar aankwamen werd het ons meteen duidelijk,  onze fantasie-meters hadden gelijk! Niet alleen de leerlingen maar ook de omgeving zag er zeer fantasie-rijk uit! De vele kleuren, vormen en tekeningen lieten onze hoop nog hoger worden! In de school zelf was het even zoeken, we zijn alle klaslokalen af gegaan en hebben uiteindelijk de klas met het hoogste fantasie gehalte gevonden!

Dokter Lijs ging als eerste binnen. Alleen al bij het meten van de deur van het klaslokaal schoot de fantasie op de fantasie-meter de hoogte in! Allemaal samen gingen we dus het klaslokaal binnen en begonnen iedereen te meten. Onze monden vielen open, zoveel fantasie hadden wij nog niet veel gezien! (Voor de kenners onder jullie : vooral de DPA waarden waren zeer hoog, iets wat in deze context natuurlijk moet gezien worden onder een coaxiaal centrum met als middellijn de leeftijd die tot de tweede maal pi gelijk zou moeten zijn aan de vierkantswortel van de GPE van de helft van de groep. Ook de MI waarden lagen steevast tussen 80 en 90. Echt waar.)

We besloten dat we deze kans moesten grijpen! Dit was het moment waarop we al 10 jaar aan het wachten waren! Hier en nu moest het gebeuren! Met veel spanning stelden we ons voor aan de kinderen. We legden onze problemen uit en vroegen heel lief of ze ons wouden helpen. Gelukkig was iedereen direct enthousiast! Dus we begonnen onmiddellijk te werken! In groepen van 6 werden grote brainstorm sessies gehouden, en we werden niet teleurgesteld, de meest waanzinnige, creatiefste ideeën werden gevonden! Na deze allemaal op het bord geschreven te hebben kon het échte werk beginnen.

Het uitwerken van de ideeën, het beginnen ontwerpen van de uitvindingen! Potloden werden gescherpt, gommen werden gezocht, bladen werden klaargelegd. De spanning en concentratie waren enorm. De resultaten waren adembenemend.

Op minder dan een voormiddag lagen er plots 17 geniale nieuwe uitvindingen getekend voor onze neus. Nu bracht dat natuurlijk een extra probleempje met zich mee… Geld om 17 uitvindingen te maken was er namelijk niet… Dus moest er een stemming gebeuren! Nu was die stemming natuurlijk niet gemakkelijk. Het meest geniale idee kiezen uit 17 geniale ideeën, hoe doe je dat in hemelsnaam?

Alle tekeningen werden uitgehangen op bord en kregen een nummer. Iedereen kreeg nog even de kans om zijn uitvinding wat verder uit te leggen en dan moest er gekozen worden. Iedereen kreeg een kaartje en mocht hierop zijn top 3 schrijven. Het was niet gemakkelijk, helemaal niet gemakkelijk. Iedereen deed zijn kaartje in de ‘Fantastisch eerlijke uitvindingen stembus’ en de stemmen werden geteld.

14808088_1171269632952211_806592722_o

De nipte winnaars werden :
– De ‘sla-je-tanden-recht’ machine (Weg met de beugel! In 5 seconden heb je een schitterend gebit!)
– De vergrootenaar (Je moet de wereld groots zien! En stel je voor, zó veel eten!)
– De zingverbeteraar (Nooit meer kattegejank, alleen maar héérlijke klanken!)
– De oneindige wc-rol (Want het is nooit leuk als je net ‘iets groots’ hebt gedaan en er is geen wc papier meer..)
– De vleugelmachine (Iedereen droomt toch van vleugels?)

5 Top uitvindingen die we het allerliefst allemaal gemaakt zouden hebben, spijtig genoeg was dit dus niet mogelijk…

Het vervolg, de uiteindelijke keuze en nog veel meer lees je in de volgende blog post!