Verslag Vrijdag 30/10/2015 Lagere school + Bedrijfsbezoek + Technische school

My Machine 30/11/2015

Info

We gaan met MyMachine een droommachine maken voor kinderen. De bedoeling is dat de kinderen hun droommachine zelf gaan tekenen. Wij gaan dat idee dan uitwerken en bekijken hoe het kunnen omzetten in een concreet concept. Tenslotte gaat een technische school dit uitwerken. We hebben tussen een aantal scholen mogen kiezen waarmee we zullen samenwerken.

De 2 scholen die we kiezen zijn een lagere school en een technische school. De lagere school zijn kinderen uit het 5de leerjaar in Glabbeek. De technische school zijn mensen uit het 7de middelbaar in Tienen.

Lagere school

Toen we bij de lagere school aan kwamen waren de kinderen al ingelicht wat ze moesten doen. We hebben ons eerst voorgesteld aan de leerlingen en daarna zijn ze beginnen te tekenen. Ze moesten hun droommachine maken. Toen ze klaar waren met tekenen kwamen ze om de beurt naar voor om hun tekening te presenteren. Daarna werd er anoniem gestemd op de tekeningen. Tijdens de pauze werden dan de stemmen opgeteld. De mensen van Het Nieuwsblad waren op dat moment ook aanwezig! Ze hebben een aantal foto’s genomen en wat vragen gesteld. Toen de pauze gedaan was, hebben de leerlingen een maquette van hun tekening gemaakt. Daarna werd er afscheid genomen van de leerlingen.

Daarna hadden we pauze van 12-13u. We zijn even iets gaan eten. We hadden dan met Davy afgesproken aan het bedrijf STAS.

STAS

Toen we aankwamen bij het bedrijf hebben we kennis gemaakt met de zoon van de baas van het bedrijf. Hij heeft ons een volledige rondleiding gegeven in het bedrijf van zijn vader. Het bedrijf houdt zich bezig met het maken van machines die fruit sorteren. De machines zijn alleen geschikt voor het sorteren van appelen en peren. Het bedrijf beschikt over een metaal plooimachine en een metaal lasercutter van LVD. Als wij 1 van de machines nodig hebben mogen wij deze gebruiken voor onze opdracht.

Technische School

We zijn dan met Davy naar de technische school gegaan waar hij les geeft. De leerlingen waar hij normaal les aan geeft waren op stage dus die hebben we niet gezien. Davy heeft een volledige rondleiding gegeven in de klaslokalen. Hij heeft alle machines laten zien die hij ter beschikking heeft staan. De machines die er stonden waren voor metaal en hout. Hij heeft ook een afdeling waar ze zich bezig houden met elektronica. We kunnen in ons ontwerp heel ver gaan. We moeten niet te veel nadenken hoe we iets moeten maken. Met de machines die ze op de technische school hebben, kunnen we praktisch alles maken.

Opmerkingen

Het is een hele toffe opdracht omdat we samen werken met 2 scholen. De kinderen waren heel enthousiast over de opdracht. Het was ook heel tof om vragen te krijgen van kinderen en dan die verder te helpen met wat ze wouden uitvoeren. Het is heel inspirerend hoe kinderen nadenken over bepaalde elementen of problemen. De kinderen waren ook heel vriendelijk en vlot. Bij het bedrijf STAS was het heel interessant zeker omdat we de werking hebben gezien hoe bepaalde machines worden gemaakt. Bij de technische school was het verschieten hoeveel materiaal en machines ze ter beschikking hebben staan. Dit was zeer interessant om meer te weten te komen hoe bepaalde producten op verschillende manieren gemaakt worden.