De vliegmachine: van idee tot concept

Elke maand zetten we een machine in de kijker. Deze maand: de vliegmachine!

Deze machine geeft je vleugels zodat je  – vooral ’s nachts – kan rondvliegen zonder dat je ouders het weten. Dankzij het magisch kleed ben je namelijk onzichtbaar voor ongewenste voorbijgangers (zoals ouders, broers of zussen) of nachtdieren.

Hoe kom je nu tot zo’n geniaal idee?

Eind oktober 2014 gingen IPO studenten Marjolein, Ruben, Tessa en Maxime op bezoek bij het eerste leerjaar van het Sint-Catharinacollege De Zeppelin met één brandende vraag voor elk kind: ‘Wat is jouw droommachine?’

Tientallen ideeën werden op kleurrijke wijze op papier gezet, waarvan één idee alle kinderen dolenthousiast maakte: de vliegmachine van Marie. Met dat idee gingen de ontwerpstudenten onmiddellijk aan de slag in hun atelier. Na het bedenken van heel wat briljante concepten ontstond uiteindelijk één finaal concept van de vliegmachine: een met spiegels bekleedde ruimte met daarin een trampoline en een ventilator. Dankzij de trampoline krijg je een echte vliegervaring terwijl de ventilator wolkjes in de ruimte laat rondwaaien. Spiegels vergroten ook nog eens de ruimte in alle richtingen. Uiteraard ontbreekt ook het magisch kleed niet: deze jurk of hoed zal elk kind helpen bij het (stiekeme) nachtavontuur.

Eind november kwamen de leerlingen van het Technisch Instituut Sint-Jozef op bezoek: dat zijn de machinebouwers die de vliegmachine na de paasvakantie in het groot gaan maken. Zij moesten het ontwerp van de studenten kritisch onder de loep nemen om de technische haalbaarheid af te toetsen. De jury bleek uitermate creatief, want ze brachten nog heel wat goede nieuwe ideeën aan. Zoals een stoplicht om aan te duiden of je in de vliegmachine mag gaan of nog even moet wachten, een timer die aangeeft hoe lang je in de machine mag blijven en het toevoegen van extra verlichting om nog meer sfeer te creëren. Top ideeën!

Na het kiezen van de juiste materialen gingen de ontwerpers van start met de bouw van de maquette ‘in het groot’. Het resultaat kan je eigenlijk geen maquette meer noemen: het is al een echte vliegmachine!

En wat was het oordeel van de kinderen van De Zeppelin tijdens en work-in-progress tentoonstelling? ‘De vliegmachine is de beste, mooiste, leukste machine van álle droommachines!’

Dat zullen we nog wel zien in juni! 🙂 We staan alvast te trappelen om de uitwerking van het Sint-Jozef te bewonderen op de slottentoonstelling.