Het verhaal van de windsurfmachine

Hoe verloopt het (woelige) proces van kinderidee tot gerealiseerd concept? Elke maand zoomen we in op het ontwerpproces van één droommachine. Deze maand: de windsurfmachine.

Het begon allemaal met een bezoekje van Howest studenten Phebos, Bram en Arend aan het vijfde leerjaar van de Heilig Hartschool in Jette. De drie ontwerpers vroegen aan de kinderen om hun meest fantasierijke droommachine te tekenen. Al snel kwamen de wildste ideeën naar boven: een giraf die vlinders kakt, een slaafmachine (handig), een vliegmachine,… Er was geen twijfel mogelijk: de kinderen van juf Bea’s klas barstten van het creatief talent.

Al hadden Phebos, Bram en Arend misschien liever meteen een meisjes-van-het-vijfde-leerjaar-stoppen-direct-met-babbelen-als-wij-dat-vragen-machine gemaakt, toch stak één machine er met kop en schouders bovenuit: de windsurfmachine. Bedenker Raphaël wist precies wat hij wou en dat is te zien op zijn tekening van de windsurfmachine, die tot in de kleinste details is uitgewerkt. De machine stelt iedereen in staat om te windsurfen, ook al is er geen wind of water in de buurt!

Met die uitdaging gingen de ontwerpstudenten naar huis, waar ze creatief aan de slag gingen om de windsurfmachine uit te werken tot een reëel concept. Potloden waren druk in de weer om tot de meest vindingrijke schetsen en ontwerpen te komen. Er vloog al eens een prop papier door de kamer (‘trekt op niks’) of er werd al eens gezucht (‘geen inspiratie’). Uiteindelijk ging de strijd tussen twee finale concepten: de windsurfglijbaan het Rodeo-surfen. Het Rodeo-surfen kreeg de voorkeur en een eerste schaalmodel werd gemaakt, waarop TSO leerlingen en leerkrachten feedback gaven. Die jury was niet mals: te duur, onveilig, niet transporteerbaar… maar de studenten gaven niet op en bleven doorzetten tot het concept voldeed aan alle eisen en er nog eens prachtig uitzag ook.

De druk lag hoog, want op 16 december brachten de lagere school kinderen een bezoekje aan het Industrial Design Center om het concept van hun droommachine te komen bekijken en te evalueren. Nog tot diep in de nacht voordien waren Bram, Phebos en Arend bezig om de laatste details af te werken. Niet voor niets! Bedenker Raphaël en zijn klas waren aanwezig op de tentoonstelling en de reacties waren meer dan positief. Wat een schitterende uitwerking! Met deze windsurfmachine kan je inderdaad surfen zónder water en zónder wind, ongezien!

Momenteel zijn de technische leerlingen van het Don Bosco in Halle bezig met de bouw van de windsurfmachine-in-het-groot. We zijn super benieuwd naar het resultaat!