1000 Zuid-Afrikaanse kids verwelkomen ‘Scrappy, de recyclagerobot’ of ‘die herwinningsmasjien’

In september 2012 kon MyMachine dankzij de steun van VAIS en de Provincie West-Vlaanderen van start gaan met een Noord-Zuid traject waarbij mondiale en technische vorming hand in hand gaan. Ondertussen hebben leerlingen uit Heist en Malmesbury (Zuid-Afrika) verschillende slimme machines bedacht en allerlei ideeën, vragen en dromen met elkaar uitgewisseld. Uiteindelijk bleef er één ‘favoriete droommachine’ over: de ‘reclagerobot’, een Vlaamse en Zuid-Afrikaanse uitvinding die nuttig én vernieuwend is voor de afvalproblematiek.

Het MyMachine team zorgde voor de vertaalslag: een recycleermachine met een hoog speel-en fungehalte. Met hun draaibeweging zijn de kinderen zelf de motor en kunnen ze al spelenderwijs 3 soorten afval (rest, papier en pmd) sorteren in de buik van de robot. Het hoofd van de robot is geïnspireerd op het ontwerp van de kinderen en gebouwd uit recyclagemateriaal van auto’s zoals koplampen, cilinderkoppen, motorkappen en verluchtingskleppen.

Op 30 november verwelkomden 1000 Zuid-Afrikaanse leerlingen ‘Scrappy, de recyclagerobot’ op hun school waar hij uitvoerig werd getest en…goedgekeurd! De uitvinders in Heist volgden de werken op de voet en kregen ook al een glimp van de machine te zien via live videoconferentie.

Herbeleef de slotshow in Zuid-Afrika: