Kinderen uit Heist bedenken droommachines voor Zuid-Afrikaanse leeftijdsgenoten

Op 25 september 2012 werd het startschot gegeven. De leerlingen van het 6de leerjaar van de Vrije Basisschool OLVO uit Heist maakten kennis met Zuid-Afrika door zelf uitgewerkte presentaties rond thema’s zoals wonen, klimaat, …
Daarna werden ze door het MyMachine team ondergedompeld in een creatief bad om zo de meest toffe en bruikbare machines te bedenken en te tekenen: zo zal met ‘de poetsfiets’ elk huis in Zuid-Afrika er kraaknet bijliggen of kan je superveilig gaan surfen met ‘de anti-zeemonstersurfplank’ die voorzien is van allerlei technische snufjes om gevaarlijke zeedieren (zoals walvissen en haaien) op een afstand te houden. Je kan met ‘de automatische pelmachine’ elke fruitsoort pellen zonder je handen vuil en plakkerig te maken. En met ‘de dierenverkenner’, een grote doorzichtige bal, kan je op safari zonder dat de dieren je kunnen aanvallen en kan je ze toch van héél dichtbij bewonderen.

Op de speelplaats werd de ‘MyMachine-babbelbox’ geplaatst waar leerlingen van de hele school vragen konden stellen voor hun leeftijdsgenoten in Zuid-Afrika.

Ondertussen vertrok het MyMachine-team naar Zuid-Afrika om begin volgende week deze ideeën en vragen af te toetsen met deideeën van kinderen uit een Zuid-Afrikaanse lagere school. En vervolgens ter plaatse de favoriete droommachine van de Zuid-Afrikaanse klas te ontwerpen en te bouwen in samenwerking met een lokale technische school. Vanaf januari 2013 gaan de leerlingen van het OLV Ter Duinen in Zeebrugge de machine op schaal 1:1 nabouwen in een bouwpakket zodat ook de leerlingen uit OLVO Heist de droommachine zelf kunnen samenstellen.

20120928 Fantasie over de grenzen heen - Krant van WVL